Des de Joves amb Iniciativa, ens posicionem enèrgicament en contra de la discriminació ja siga per motius xenòfobs, de renda, ideològics o de qualsevol altra índole. Per aquesta raó defenem la llibertat de culte religiós i una laïcitat marcada a l’administració pública i a la restadels organismes públics, per així garantir el dret a tot individu a creure i a honrar sense trobar-se situacions o barreres discriminatòries. Aquest punt és de vital importància, ja que en la nova realitat que viu el País Valencià i la societat en general, el discurs ultra ha potenciat el relat aporofòbic i racista sobre la immigració, ha propiciat que l’odi a l’estranger i, per tant, el racisme sistèmic es torne a potenciar. Per aquesta raó, entenem que és de vital importància assegurar la seguretat de totes les persones les quals mitjançant aquests discursos i posicions es veuen amenaçats i desplaçats.
És necessari recalcar que el racisme sistèmic existent a la societat es centra en l’odi a l’estranger sense recursos i pobre, el qual emigra fugint de la guerra, de catàstrofes naturals o buscant millors condicions, aquests són els que la dreta i la ultradreta persegueix i criminalitza, fent evident la seua aporofòbia. En canvi, als estrangers en gran poder adquisitiu i en riqueses, són rebuts en els braços oberts, fent evident l’existència de dos tipus d’immigrants. Un exemple perfecte és el cas de la mesura que va dur a terme el govern de M. Rajoy, amb les “Golden Visa”, les quals autoritzen la residència i el treball a una persona, sempre que realitze una inversió a l’Estat Espanyol. Aquesta és una prova evident de com segons els recursos, et regalen el dret a residir en l’Estat Espanyol i, en canvi, si no tens aquests recursos, et rebutgen.
En els últims anys, la situació dels Menors Estrangers No Acompanyats (coneguts generalment per l’acrònim MENAS) a l’Estat Espanyol s’ha convertit en un tema controvertit, especialment a causa de les campanyes de l’extrema dreta i dreta, que han instrumentalitzat aquest col·lectiu vulnerable per generar por i desconfiança. Aquests menors, que arriben al país sols i sense un adult que els cuide, es troben en una situació de gran vulnerabilitat i necessiten una resposta empàtica i completa per part de la societat. Malauradament, les campanyes de l’extrema dreta sovint han estat marcades per discursos de racisme i aporofòbia, alimentant prejudicis, criminalitzant, estigmatitzant deshumanitzant amb acrònims aquests joves. Com a societat, hem de centrar-nos en la protecció dels drets humans dels menors i la seua integració social i educativa. Primerament, cal garantir la protecció legal i els drets humans dels menors, assegurant que reben l’assistència jurídica necessària perquè els seus drets siguen respectats i protegits. A més, proposem atorgar-los un estatut de protecció temporal que els permeta accedir a serveis bàsics mentre es resol la seua situació administrativa.
Pel que fa a l’acollida i integració, una proposta clau és la creació de centres d’acollida dignes que oferisquen una atenció integral, incloent-hi suport psicològic, mèdic i social. Cal fomentar la integració dels menors en famílies d’acollida locals, facilitant així la seua adaptació cultural i emocional. Aquests centres són vitals per a una convivència amb tota la societat, cap partit pot mirar cap a un altre costat o posar-se perfil.
En l’àmbit educatiu, considerem essencial assegurar que tots aquests menors tinguen accés a l’educació pública, gratuïta i de qualitat. Això inclou classes d’idioma i programes de suport educatiu. A més, cal desenvolupar programes de formació professional i d’ocupació perquè aquests joves puguen adquirir habilitats laborals i integrar-se millor en el mercat de treball.
El suport psicosocial és un altre punt fonamental, necessiten serveis d’assessorament i suport psicològic per ajudar els menors a superar els traumes i dificultats emocionals. També cal implementar programes de mentoria on voluntaris locals puguen oferir suport i guia.
La participació comunitària és crucial per trencar barreres culturals i socials. Així, apostem per crear activitats comunitàries que fomenten la interacció entre els menors i la comunitat local, així com dur a terme campanyes de sensibilització per combatre els prejudicis, el racisme i l’aporofòbia, i estereotips negatius.Una coordinació institucional efectiva és vital per garantir una resposta coordinada. Per això, és necessari fomentar la col·laboració entre diferents nivells de govern i organitzacions no governamentals, i establir fons específics per finançar les mesures de protecció i integració dels menors.
Finalment, apostem per facilitar els processos de regularització per a menors, permetent-los obtenir residència legal i una vida més estable, i garantint que cap menor siga deportat, assegurant que es prenguen mesures adequades per protegir el seu benestar.
Aquestes iniciatives reflecteixen un enfocament humanitari i de drets humans, amb l’objectiu de garantir que els menors reben el suport i les oportunitats necessàries per a construir un futur digne i integrat a la societat, contrarestant els discursos de racisme i aporofòbia que busquen dividir la comunitat.