La societat actual és diversa i heterogènia, i aquesta diversitat és i ha sigut sovint causa de discriminació. Nosaltres considerem la diversitat i la diferència una font de riquesa i objecte de protecció. Per això lluitem per la igualtat de drets i oportunitats de tots els éssers humans, especialment aquells que per característiques personals són víctimes estructurals de discriminació.
En aquest sentit, som feministes, ja que som conscients de l’opressió i amenaça als drets que pateixen dones i la submissió quotidiana a un model patriarcal present en les institucions i en l’entorn social. Ens rebel·lem davant la violència, en totes les seues formes que aquest model comporta i que també implica la imposició d’un patró de masculinitat anacrònic que ofega la sensibilitat i les expressions de gènere dels homes. Treballem al costat de les dones i els seus moviments socials, així com en els moviments d’homes que promouen una nova masculinitat, per tal de superar aquest masclisme arrelat.Defensem una “igualtat radical”, tal com defensa Butler i la tercera onada del feminisme, que va més enllà de la lluita per la igualtat de les dones respecte dels homes i acabe amb tota desigualtat basada en el sexe i el gènere. Des d’una perspectiva interseccional que tinga en compte la situació socioeconòmica, la procedència i qualsevol altra circumstància personal i social que tinga una influència en la intensitat de la discriminació.
Defensar el feminisme és defensar un canvi de model radical en les nostres societats, que ajude a repensar tots els àmbits: des de la mobilitat i l’urbanisme fins a les polítiques públiques de serveis socials, conciliació i model econòmic.
Tot i la necessària deconstrucció i pèrdua d’alguns privilegis socials atorgats a allò masculí, nosaltres entenem el feminisme com un fenomen de lluita per superar el gran abisme que encara existeix entre homes i dones, per això no pensem que estiga renyit amb una conscienciació i comprensió dels casos en els quals l’home és víctima i no botxí, doncs cap injustícia mereix ser obviada.
Un feminisme integral que aporta la perspectiva de gènere al conjunt de les causes i lluites polítiques. Ara mateix, com una de les principals preocupacions de les persones joves, per exemple, com és la vulneració del dret a l’habitatge, a banda d’impossibilitat l’emancipació, moltes dones joves conviuen amb les seues parelles perquè no està garantida l’alternativa residencial i la vida independent, amb els perills que comporta això. La dependència econòmica i habitacional comporta que les dones no tinguen llibertat de triar i es veuen abocades a mantindre relacions de maltractament. Per això s’ha de garantir un ingrés mínim vital i un habitatge digne.
S’ha d’assegurar que l’administració tinga recursos suficients per a donar acollida a aquelles dones que pateixen i han patit violència masclista i necessiten desenvolupar el seu projecte de vida propi.Des de Joves amb Iniciativa defensem un feminisme interseccional i de classe que plantege una alternativa al capitalisme heteropatriarcal i racista d’una forma radical, inclusiva i que interpel·le al 99% de la població. Un feminisme que busca acabar amb les desigualtats estructurals de gènere i la discriminació per la raó de ser dones.
Creiem que cal fer èmfasi en acabar amb l’escletxa salarial, que degut a la parcialitat de les jornades i la masculinització del treball basat en la cultura del sòl enganxós que fica traves i dificultat perquè les dones accedeixen en igualtat de condicions a certs treballs i càrrecs. Cal reconèixer que les cures continuen, quasi en la seua totalitat, recaient en les dones suposant una dificultat afegida quant a tindre jornades completes i una igualtat salarial i de temps disponible. Aquesta paritat de gènere als llocs de responsabilitat és important, però ha d’anar acompanyada per drets socials i protecció per a les dones joves amb treballs precaris vinculats al turisme de masses i l’hostaleria.
Defensem la importància de no renunciar a treballar masculinitats igualitàries i polititzar el malestar masculí també per a incorporar-los a la lluita feminista.
La precarietat aboca a moltes dones a la prostitució per això Joves amb Iniciativa es posiciona com abolicionista. Defensem aquesta postura tenint en compte la realitat de les dones i ficant-les en el centre. Cal fer una escolta activa i donar-les suport i alternatives sense responsabilitzar-les, allunyant-nos de la perspectiva punitivista cap a les dones.
Aquesta precarietat pot recaure també en entendre els cossos de les dones com un objecte que es pot mercantilitzar i que tot val. Ens posicionem rotundament en contra de la gestació subrogada.
Les dones especialment les joves, patim violència mèdica per això és important dotar a la sanitat pública de recursos per a la investigació i implementació de la perspectiva de gènere en la sanitat perquè anar a una consulta mèdica no es convertisca en un espai insegur i d’opressió cap a les dones. Per abordar açò a futur cal educar en feminisme, implementar un model basat en la coeducació tenint en compte la importància de tindre referents femenins, dotar al sistema educatiu de ferramentes per a detectar i abordar el masclisme en les escoles, instituts i universitats, ja siga per part dels companys o per part del professorat és necessari i la importància de l’educació sexual des d’una perspectiva no punitivista on les dones també són subjectes de drets, desig i plaer.