La ludopatia és una problemàtica creixent que afecta especialment els joves i les persones de classes socials menys afavorides. En els darrers anys, la proliferació del joc en línia i la publicitat agressiva han contribuït a normalitzar aquesta pràctica, exposant als col·lectius més vulnerables als seus riscos. Les persones joves són especialment susceptibles de desenvolupar addicció al joc, situació que es veu agreujada en contextos de dificultat econòmica, on el joc pot ser percebut erròniament com una sortida ràpida a la pobresa. La combinació d’aquests factors ha derivat en un augment preocupant de casos de ludopatia, amb greus conseqüències per a la salut mental i el benestar social dels afectats.
Des de Joves amb Iniciativa apostem per adoptar mesures dràstiques per a la prevenció de la ludopatia, posant especial èmfasi en la protecció dels col·lectius més vulnerables, especialment els joves i aquells provinents de classes socials menys afavorides. Cal prohibir totalment la publicitat del joc en línia en qualsevol mitjà de comunicació, ja siga televisió, ràdio, premsa escrita o digital, així com en espais públics i transports, evitant així que els missatges publicitaris arriben als joves i influencien les seues decisions. Les cases d’apostes han de ser subjectes a una regulació molt estricta, limitant-ne la instal·lació a zones específiques allunyades d’espais freqüentats per joves, com ara escoles, instituts, centres esportius i zones d’oci juvenil.
A més, és important controlar de manera rigorosa l’entrada als establiments, amb l’objectiu d’evitar l’accés a menors i persones amb problemes de ludopatia, per a les quals es crearia un registre d’autoexclusió. Així mateix, cal reforçar l’oferta de serveis públics de suport i tractament per a les persones afectades per la ludopatia, amb programes gratuïts de rehabilitació i assessorament, garantint una assistència integral i continuada. En aquest sentit, cal destinar recursos significatius a campanyes de conscienciació sobre els riscos del joc, impulsant la participació de comunitats locals, entitats socials i institucions educatives per fomentar un canvi cultural que desnormalitze el joc com a forma d’oci.Aquestes campanyes han de ser dissenyades per arribar especialment a les persones joves i a les comunitats menys afavorides, on l’impacte del joc problemàtic pot ser més devastador.
D’aquesta manera, busquem erradicar les pràctiques de joc problemàtic, protegir la salut mental i el benestar de la població jove i garantir que les desigualtats socials no augmenten a causa de la ludopatia.
Fomentar el consum responsable i ètic en els i les joves. Recuperar l’espai públic per millorar l’associacionisme i la cooperació jove.