Des de Joves amb Iniciativa defensem un sistema de salut públic universal i gratuït que prioritze l’atenció primària de qualitat enfront del model de privatització, tot potenciant i prioritzant la salut de totes i tots com a eina de prevenció i promoció de la salut. El sistema sanitari públic ha d’incloure totes les dimensions de la salut, incloent-hi la salut bucodental, oftalmològica, psicològica, sexual i auditiva.
Per això és necessari reforçar el finançament públic, assegurant aquest mitjançant impostos progressius, on els que més tenen, més contribueixen. Apostem per prohibir qualsevol tipus de copagament per part dels pacients, assegurant que els serveis de salut siguen completament gratuïts en el punt d’ús.Prioritzar l’atenció primària en el sistema de salut és un eix clau per a millorar la salut pública i l’eficiència del sistema sanitari perquè l’atenció primària se centra en la prevenció i el maneig primerenc de les malalties. Això inclou vacunacions, garbellat de malalties, educació sobre hàbits de vida saludables i maneig de malalties cròniques. Hem de prioritzar un sistema que detecte i tracte malalties en les seues etapes inicials, ajudant així a prevenir complicacions greus i reduir la necessitat de tractaments més costosos i complexos.
Tanmateix, és important que siga equitativa territorialment tot vetllant perquè les persones de tots els territoris disposen dels recursos i serveis que necessiten sense haver-se de desplaçar lluny de les zones on habiten fet que genera desigualtats territorials econòmica, social i de salut tot garantint que no s’externalitzen. Prioritzar els centres d’atenció primària suposa que un major nombre de persones, tinga accés a serveis de salut essencials en les diverses àrees geogràfiques, incloses les rurals i menys afavorides. A més a més, cal apostar per una farmacèutica pública lluny de les lògiques mercantilitzadores i els interessos econòmics.
Cal defugir de la sobremedicació de la societat, fent un sistema sanitari centrat en el pacient i la prevenció i no en la malaltia. Una de les nostres prioritats com a societat ha de ser la creació de programes de prevenció de malalties i promoció d’hàbits saludables, així com incloure programes educatius en escoles i comunitats sobre temes de salut i benestar.
De fet, des de la nostra organització, volem mostrar el ferm rebuig a la privatització dels serveis de salut i apostem per la promoció de la gestió pública d’hospitals i centres de salut. Per això, trobem imprescindible fomentar la participació ciutadana i de les treballadores de la salut en la presa de decisions sobre la gestió sanitària. Cal assegurar condicions laborals dignes per a totes les treballadores i treballadors del sector sanitari, incloent-hi salaris justos, reducció de la càrrega laboral i condicions de treball segures. En aquest cas, cal prestar especial atenció a les dones, que constitueixen una gran part d’aquest sector, incloent-hi mesures contra l’assetjament laboral i la conciliació de la vida laboral i familiar.Necessitem invertir en la formació i actualització contínua del personal sanitari, així com augmentar el finançament públic de la I+D, promovent la investigació en salut a través de fons públics, amb l’objectiu de millorar l’atenció sanitària i desenvolupar noves tecnologies i tractaments.
Apostem per la sanitat de l’equitat i la justícia social, apostem per garantir l’accés universal a la sanitat de totes les persones, independentment de la seua situació econòmica o administrativa. Apostem perquè tinguen accés a serveis de salut gratuïts amb una cobertura integral, que incloga tots els aspectes de la salut, des de l’atenció primària fins als tractaments especialitzats, sense costos addicionals per als pacients. S’ha de prioritzar l’atenció a col·lectius vulnerables, com a persones sense llar, migrants i minories ètniques, i s’han de reduir les desigualtats, implementant polítiques específiques en salut que afecten els diferents grups socials.
La sanitat ha d’anar acompanyada de la cooperació internacional en salut, compartint recursos i coneixements amb països en desenvolupament, així com de la lluita contra les patents, abocant per l’eliminació de les patents en medicaments essencials per a facilitar el seu accés global.
Aquestes polítiques reflecteixen una visió de la sanitat pública com un dret humà fonamental, centrat en l’equitat, la justícia social i la gestió pública, en oposició a qualsevol forma de privatització o mercantilització dels serveis de salut.