Un altre dels components clau d’este enfocament és evitar els monopolis i fomentar la competència justa. Joves amb Iniciativa aposta per evitar la concentració de poder econòmic i així previndre que unes poques empreses dominen el mercat, la qual cosa pot portar a preus més alts, menys innovació i menys opcions per als consumidors. Per això, és important promoure un ambient competitiu que fomente i incentive la innovació, l’eficiència i la millora contínua de productes i serveis mitjançant la implementació i l’aplicació de Lleis Antimonopoli que ajuden a desmantellar monopolis i evitar pràctiques comercials anticompetitives, com la fixació de preus i la col·lusió; sotmetre les fusions i adquisicions a un escrutini rigorós per a assegurar que no reduïsquen significativament la competència en el mercat; fer costat a les PIMES a través de polítiques que faciliten el seu accés a finançament, tecnologia i mercats, perquè puguen competir de manera justa amb grans corporacions.Per evitar els monopolis i fomentar la competència justa, el punt de partida ha de ser la regulació de preus i serveis bàsics. És important diferenciar els conceptes d’igualtat i equitat, donat que la igualtat es referix a la distribució uniforme de recursos i oportunitats,on cada persona rep la mateixa quantitat de recursos , sense considerar les seues circumstàncies individuals, mentre que l’equitat fa referència a la distribució justa de recursos i oportunitats, ajustant les distribucions segons les necessitats, circumstàncies i capacitats individuals de cada persona.
Per tal d’assegurar i garantir que tots els ciutadans tinguen un accés equitatiu als serveis bàsics essencials a preus justos i raonables, és crucial protegir els consumidors contra pràctiques de preus abusius i garantir la qualitat i continuïtat dels serveis mitjançant el control de preus als serveis bàsics per a evitar tarifes excessives i assegurar que siguen assequibles per a tots els ciutadans.
Des de la crisi produïda per la pandèmia l’any 2020, el preu dels béns i serveis bàsics com l’energia o la cistella de la compra ha anat incrementant i la qualitat de vida de la majoria de la població de l’Estat ha empitjorat considerablement, de fet, segons dades de l’OCU, el preu de la cistella de la compra a l’estat espanyol s’ha encarit en un 38% en els últims tres anys, és a dir, ara hem de pagar quasi 140 euros per a comprar les mateixes coses que fa 3 anys et costaven 100 euros mentre que els percentatges de beneficis dels grans supermercats no deixen de créixer.
No podem permetre l’enriquiment d’uns pocs a costa de què la població passe penúries, no és viable seguir sense establir límits màxims als preus que les empreses poden cobrar per serveis essencials com a electricitat, aigua, gas, transport públic i alimentació. Això pot incloure tarifes regulades per a evitar increments abusius que siguen revisades periòdicament per a ajustar els preus d’acord amb els costos de producció i mantindre l’assequibilitat. Estes revisions poden incloure consultes públiques i avaluacions d’impacte econòmic i social. D’altra banda, el govern ha d’implementar subsidis creuats i utilitzar els ingressos de sectors més rendibles per a subsidiar serveis bàsics, mantenint així els preus accessibles per als consumidors de baixos ingressos.