Crònica: JaI – Compromís a l’Assemblea General i Conferència de Primavera de la FYEG’16 (Praga)

Entre el 26 i 29 de maig vaig participar com a delegat de Joves amb Iniciativa – Compromís (o els Valencian young greens com ens coneixen allà) a l’Assemblea General de la FYEG a Praga. Ha sigut una experiència molt intensa i gratificant on he pogut compartir les nostres experiències com a joves valencians amb els nostres aliats i conèixer també de primera mà moltes de les problemàtiques comunes a tot Europa.

En el marc de l’Assemblea General s’escolliren els 8 membres de l’Executive Committee, on foren triats els nostres companys de la xarxa Jovent Plural Paula Espinosa (Red Equo Joven) i Adrià Belenguer (Joves d’Esquerra Verda), així com la resta de càrrecs interns, la nostra representació a al conferència dels Global Young Greens de 2017 i els grups de treball per al període 2016-17: migracions, canvi climàtic, futur d’Europa, inclusió, gènere, justícia global i sistemes alimentaris i drets animals. A més, vaig defendre amb molt d’entusiasme la nostra candidatura per convertir-nos en candidats oficials (pas previ a ser membres de ple dret). La nostra candidatura va aconseguir una majoria simple de vots favorables, però no vàrem assolir la majoria necessària per ser proclamats candidats. Els nostres suports vingueren sobre tot de les regions mediterrànies, els Balcans, els països nòrdics i les illes britàniques. Açò ens dóna força per seguir endavant i treballar fort amb els nostres socis europeus per tal d’entrar a l’Assemblea de 2017.

A banda de l’Assemblea General, la Conferència Política em va permetre aprendre i debatre sobre molts temes d’interès al País Valencià i a tot Europa. A la xerrada amb activistes txecs vaig poder veure com és molt comuna la criminalització de les protestes per la igualtat i els drets humans a tot el continent, i els ponents compartiren reflexions sobre com “extremisme” és una paraula buida de significat o la importància de la col·laboració activa entre partits polítics i moviments socials per aconseguir canvis reals. A una altra xerrada vàrem debatre sobre com combatre l’extrema dreta i els populismes. Em va semblar especialment interessant l’opinió de la Presidenta dels Joves Socialistes Europeus qui va fer una critica ferma als governs de gran coalició i va apostar per una nova majoria progressista després de les eleccions europees de 2019, tal i com ja vàrem aprovar JaI-Compromís a la VII Assemblea Nacional.

Així mateix, vaig participar a tallers temàtics sobre els refugiats amb activistes italians on vaig poder compartir el nostre impuls al govern valencià intentant facilitar l’acollida de refugiats malgrat el bloqueig del govern de l’estat. També vaig poder intercanviar opinions amb els nostres col·legues i el secretari general de l’Aliança Lliure Europea Jove sobre el paper del municipalisme i regionalisme a Europa i com segons el nostre punt de vista són compatibles amb la construcció d’una Europa més justa i sostenible.

També vaig tenir l’oportunitat d’aprofundir les relacions amb les organitzacions amigues del sud d’Europa, amb qui compartim les nefastes conseqüències de l’austeritat i projectes urbanístics inviables per als nostres territoris i ens emplaçarem per fer accions conjuntes dins la xarxa GRAPES.

Finalment, l’Assemblea General també va aprovar 4 propostes de resolució per trobar solucions a la crisi dels refugiats, per aprofundir en els canvis iniciats al COP21 per frenar l’avanç del canvi climàtic, per l’europeïtzació dels debats públics i el rebuig als governs populistes d’Hongria, Eslovàquia i Polònia; i una altra en favor d’una renda bàsica universal.

En resum, quatre dies de debat intens on ha quedat clar que Europa té futur i que el jovent europeu i valencià tenim les idees i la capacitat per impulsar els canvis necessaris per millorar les vides de la nostra gent.

Enric Juan i Alcocer

Responsable d’Internacional JaI – Compromís

Arxivat en: Internacional

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *