20 de juny. Dia Internacional de les Persones Refugiades

El 1943, Max Aub descrivia l’èxode dels jueus fugint de la barbàrie nazi a la seua obra de teatre “San Juan”. El títol de l’obra es corresponia amb el nom d’un vaixell que, carregat de refugiats, solcava la mar a la recerca d’un port on trobar asil. Hui són centenars els “San Juan” que solquen els mars en busca de refugi, són milers els que es deixen la vida en este mar nostre. Un mar que va ser pont i que estem convertint en fossar d’innocents.

Homes, dones, xiquetes i xiquets fugen d’uns conflictes bèl·lics que assoten els seus països d’origen. I Europa no és innocent en estos conflictes. No hem d’oblidar que els nostres països s’han involucrat directa o indirectament en estes guerres, en l’espoli dels països d’origen dels refugiats i en el negoci d’armes amb els països en guerra.

La crisi humanitària oberta per l’allau de totes estes persones que fugen de la guerra i d’una situació de desigualtat i de pobresa endèmiques en alguns països de l’Àsia occidental i de l’Àfrica requereix una resposta solidària de la nostra societat. Hem vist com travessaven el sud-est d’Europa aquests darrers mesos en un llarg periple que es torna més complicat i dramàtic cada dia que passa. N’hi ha molts que fugen de l’horror de la guerra amb l’esperança d’una nova vida entre nosaltres, i n’hi ha que proven d’escapar-se d’una misèria absoluta, insuportable. La tragèdia dels i les refugiades de guerra exigeix una resposta ràpida, a l’altura del país solidari i compromès amb els drets humans que volem construir. No podem romandre tancats d’ulls i de fronteres al patiment humà.

Des de Joves amb Iniciativa-Compromís reclamem una Unió Europea solidària, la crisi de les persones refugiades ha estat una demostració de la fallida d’aquesta. Demanem la derogació de l’acord de 18 de març entre UE i Turquia i que es facilite les condicions per garantir un passatge segur a la població refugiada axil com la seua posterior integració a casa nostra. A més, s’ha de fer pedagogia per explicar la veritat a la ciudadania i evitar l’avanç de movimients antieuropeus i xenòfobs.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *