La participació com a forma d’apoderament ciutadà

En un món canviant, en constant evolució, les inquietuds de la ciutadania van en augment, l’interès per la política ha disparat les queixes, els suggeriments, les aportacions, les ganes d’influenciar, de canviar-ho tot, de millorar.

Els grans partits polítics ens varen fer creure que la democràcia consistia a dipositar una papereta en una urna cada quatre anys i després, una vegada escollits els representants, ja s’encarregarien de governar-nos, però sense tenir en compte la nostra opinió quotidiana. Com si el càrrec fou un xec en blanc i els fera intocables durant el seu mandat.

Però no. Les persones han dit prou, la gent vol participar, vol ser escoltada i tinguda en compte, l’associacionisme ciutadà torna a estar viu i, com en èpoques passades, està qüestionant certs funcionaments i comença a fiscalitzar-nos per no caure en autoritarismes d’infaust record.

Vivim en democràcia i tenim mecanismes suficients per articular la participació, tant de les persones individuals, com del teixit associatiu, perquè el desig de participació d’anys enrere s’ha convertit en una realitat quotidiana i enriquidora de la vida ciutadana.

Hem d’entendre la participació ciutadana com un procés d’aprenentatge continu per millorar la qualitat de les decisions públiques. Un procés dinàmic i obert, que ha de configurar la relació entre l’administració i la ciutadania. Una oportunitat per donar veu a les persones de manera continuada, una oportunitat de millorar la qualitat democràtica d’aquest País. I en açò estem.

Susana Pérez Alonso

Coordinadora d’Institucional de Joves amb Iniciativa-Compromís
Regidora de Participació Ciutadana en Benicarló

Arxivat en: Comarques del Nord, General, Nacional

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *