Refugiats d’ara i abans

El passat dissabte assistírem a una jornada d’activitats sobre els exiliats i refugiats de la Guerra Civil i els que ara tracten d’arribar a Europa fugint de zones de conflicte com Síria, Líbia, Iraq o el Sàhara Occidental que organitzava Joves amb Iniciativa de les Comarques del Sud.

Quasi cada dia podem veure a les notícies com milers de persones intenten arribar a Europa a través, sobretot, de creuar el Mediterrani, el que suposa la pèrdua de moltes vides que intentaven trobar un refugi al nostre continent i que en definitiva volien viure en un lloc en pau amb les seues famílies i fugir del terror, les bombes, la pobresa i la fam. Als camps de refugiats de l’illa de Lesbos (Grècia), a uns pocs quilòmetres de la costa turca, es concentren milers de refugiats, molts en situacions lamentables i considerats com a presoners, mentre que els voluntaris veuen com cada dia, malgrat els infames acords entre la UE i Turquia sobre refugiats, centenars tracten de creuar la xicoteta franja de mar i molts moren en l’intent.

Mentrestant, la UE posa tots els obstacles per no donar asil a totes aquelles persones i en alguns casos, quan arriben a Europa, els retornen a les zones de conflicte de les quals fugien. En el cas del conflicte siri, el país que més persones refugia és Jordània, que dóna asil en campaments de refugiats a més d’un milió de persones, mentre que països rics com Espanya, com qualsevol altre de la Unió Europea, és incapaç de complir els seus compromisos d’acollida de refugiats amb quantitats molt menors de persones.

D’altra banda, tampoc podem oblidar l’actual conflicte al Sàhara Occidental, que ha generat que milers de sahrauís visquen en camps de refugiats a Tinduf, en la frontera d’Argèlia, en ple desert del Sàhara i altres tantes tracten de buscar refugi a Espanya i altres llocs d’Europa. El país es troba ocupat per tropes marroquines des de la coneguda Marxa Verda de 1975 quan Espanya va abandonar l’antiga colònia, encara que els seus recursos, sobretot els pesquers, es troben explotats per empreses de països europeus, incloses les espanyoles. L’ONU ha reconegut en diverses ocasions el dret a l’autodeterminació del poble sahrauí, però la situació és de completa marginació als drets dels habitants del Sàhara Occidental.

Aquesta terrible situació de crisi humanitària que pateixen hui en dia milions de persones pot semblar llunyana però és una situació molt pareguda a la que van patir milers i milers d’espanyols i espanyoles, valencians i valencianes, durant la Guerra Civil on molta gent innocent va haver de marxar a l’exili fugint de la repressió de la dictadura franquista. Durant la Guerra, a partir sobretot de 1937, l’aviació feixista italiana i franquista va iniciar bombardejos constants contra les ciutats costaneres com Alacant, València o Barcelona, que van ocasionar milers de morts i un gran terror en una zona de rereguarda. Les ciutats espanyoles es van omplir de refugis antiaeris, a Alacant ja s’ha recuperat un d’ells i altres tants estan en procés, on les persones havien d’anar si sonaven les alarmes. Alacant en concret, fou una de les ciutats més castigades pels bombardejos, alguns dels quals duraven hores i hores interminables. Un dia, el tristament 25 de maig de 1938, les alarmes no van sonar, i l’aviació feixista va bombardejar el Mercat Central d’Alacant quan la gent anava a comprar. Es calcula que unes 300 persones moriren en aquell bombardeig (més que en Gernika) i moltes més resultaren ferides, una veritat que es va ocultar massa temps i que ara s’ha començat a recuperar. Al final de la guerra, l’últim vaixell que transportà exiliats, el famós Stanbrook, va partir del mateix port d’Alacant amb uns 3000 exiliats, quedant-se molts més en terra generant una terrible situació en la qual alguns es suïcidaren, i una vegada capturada la ciutat molts dels que no van poder fugir foren traslladats a camps de concentració com el d’Albatera o foren afusellats directament.

Entenem per tant, que aquestes situacions són molt paral·leles i la nostra memòria històrica, eixa que tan poc agrada a alguns membres del Partit Popular, és hui més útil encara per conscienciar-nos sobre el drama que suposen els refugiats i exiliats en qualsevol època i lloc. Precisament, perquè en el passat, molts valencians i alacantins vam ser exiliats i reclamàrem ser acollits, hui és la nostra responsabilitat demanar l’acollida de totes les persones que fugint de situacions semblants busquen refugi al nostre país.

Ja en setembre del 2015, el nou govern de la Generalitat Valenciana sorgit del Pacte del Botànic va sol·licitar l’acollida dels refugiats, obrir un corredor humanitari en el Mediterrani així com crear una xarxa de ciutats valencianes d’acollida, ja que era, en paraules del Conseller de Transparència Manuel Alcaraz, una “obligació política, moral i humanitària”. Però, el govern central del PP, desgraciadament en consonància amb altres governs xenòfobs europeus, no ha fet res per acollir als exiliats i en octubre del 2016, el govern d’Espanya només havia acollit a unes 500 persones de les quasi 20.000 que va prometre acollir.

Nosaltres seguirem treballant per recuperar la memòria i per les polítiques humanitàries que facen d’aquest món un lloc d’acollida i convivència.


Refugiados de ahora y antes

El pasado sábado asistimos a una jornada de actividades sobre los exiliados y refugiados de la Guerra Civil y los que ahora tratan de llegar a Europa huyendo de zonas de conflicto como Siria, Libia, Iraq o el Sáhara Occidental que organizaba Joves amb Iniciativa de las Comarcas del Sur.

Casi cada día podemos ver en las noticias cómo miles de personas intentan llegar a Europa a través, sobre todo, del Mediterráneo, lo que supone la pérdida de muchas vidas que intentaban encontrar un refugio en nuestro continente y que en definitiva querían vivir en un lugar en paz con sus familias y huir del terror, las bombas, la pobreza y el hambre. En los campos de refugiados de la isla de Lesbos (Grecia), a unos pocos kilómetros de la costa turca, se concentran miles de refugiados, muchos en situaciones lamentables y considerados como prisioneros, mientras que los voluntarios ven como cada día, a pesar de los infames acuerdos entre la UE y Turquía sobre refugiados, centenares tratan de cruzar la pequeña franja de mar y muchos mueren en el intento.

Mientras tanto, la UE pone todos los obstáculos para no dar asilo a todas aquellas personas y en algunos casos, cuando llegan a Europa, los devuelven a las zonas de conflicto de las que huían. En el caso del conflicto sirio, el país que más personas refugia es Jordania, que da asilo en campamentos de refugiados a más de un millón de personas, mientras que países ricos como España, como cualquier otro de la Unión Europea, es incapaz de cumplir sus compromisos de acogida de refugiados con cantidades muy menores de personas.

Por otro lado, tampoco podemos olvidar el actual conflicto en el Sáhara Occidental, que ha generado que miles de saharauis vivan en campos de refugiados en Tinduf, en la frontera de Argelia, en pleno desierto del Sáhara, y otras tantas tratan de buscar refugio en España y otros lugares de Europa. El país se encuentra ocupado por tropas marroquíes desde la conocida Marcha Verde de 1975 cuando España abandonó la antigua colonia, aunque sus recursos, sobre todo los pesqueros, se encuentran explotados por empresas de países europeos, incluidas las españolas. La ONU ha reconocido en varias ocasiones el derecho a la autodeterminación del pueblo saharaui, pero la situación es de completa marginación de los derechos de los habitantes del Sáhara Occidental.

Esta terrible situación de crisis humanitaria que sufren hoy en día millones de personas puede parecer lejana pero es una situación muy parecida a la que sufrieron miles y miles de españoles y españolas, valencianos y valencianas, durante la Guerra Civil donde mucha gente inocente tuvo que exiliarse huyendo de la represión de la dictadura franquista. Durante la Guerra, a partir sobre todo de 1937, la aviación fascista italiana y franquista inició bombardeos constantes contra las ciudades costeras como Alicante, Valencia o Barcelona, que ocasionaron miles de muertos y un gran terror en una zona de retaguardia. Las ciudades españolas se llenaron de refugios antiaéreos, en Alicante ya se ha recuperado uno de ellos y otros tantos están en proceso, donde las personas tenían que ir si sonaban las alarmas. Alicante en concreto, fue una de las ciudades más castigadas por los bombardeos, algunos de los cuales duraban horas y horas interminables. Un día, el tristemente 25 de mayo de 1938, las alarmas no sonaron, y la aviación fascista bombardeó el Mercado Central de Alicante cuando la gente iba a comprar. Se calcula que unas 300 personas murieron en aquel bombardeo (más que en Guernica) y muchas más resultaron heridas, una verdad que se ocultó demasiado tiempo y que ahora se ha empezado a recuperar. Al final de la guerra, el último barco que transportó exiliados, el famoso Stanbrook, partió del mismo puerto de Alicante con unos 3000 exiliados, quedándose muchos más en tierra generando una terrible situación en la cual algunos se suicidaron, y una vez capturada la ciudad muchos de los que no pudieron huir fueron trasladados a campos de concentración como el de Albatera o fueron fusilados directamente.

Entendemos por lo tanto, que estas situaciones son muy paralelas y nuestra memoria histórica, esa que tan poco gusta a algunos miembros del Partido Popular, es hoy más útil todavía para concienciarnos sobre el drama que suponen los refugiados y exiliados en cualquier época y lugar. Precisamente, porque en el pasado, muchos valencianos y alicantinos fuimos exiliados y reclamamos ser acogidos, hoy es nuestra responsabilidad pedir la acogida de todas las personas que huyendo de situaciones parecidas buscan refugio en nuestro país.

Ya en septiembre del 2015, el nuevo gobierno de la Generalitat Valenciana surgido del Pacto del Botánico solicitó la acogida de los refugiados, abrir un corredor humanitario en el Mediterráneo así como crear una red de ciudades valencianas de acogida, pues era, en palabras del Consejero de Transparencia Manuel Alcaraz, una “obligación política, moral y humanitaria”. Pero, el gobierno central del PP, desgraciadamente en consonancia con otros gobiernos xenófobos europeos, no ha hecho nada para acoger a los exiliados y en octubre del 2016, el gobierno de España sólo había acogido a unas 500 personas de las casi 20.000 que prometió acoger.

Nosotros seguiremos trabajando para recuperar la memoria y por las políticas humanitarias que hagan de este mundo un lugar de acogida y convivencia.

Arxivat en: Comarques del Sud, Internacional, Opinió, Supracomarques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *